GDPR

Informace o zpracování osobních údajů

Správce údajůObec Třebichovice    

Jaká je odpovědnost správce?

Jako správce (obec) jsme odpovědni za veškerá zpracování Vašich osobních údajů v rámci některé agendy v obci. Dále vyřizujeme Vaše žádosti, podněty a poskytujeme Vám informace o tom, jak a proč s vašimi osobními údaji nakládáme.

Na řádné nakládání s osobními údaji dohlíží také pověřenec.

K čemu je pověřenec?

Na pověřence se můžete obracet s jakýmikoliv dotazy, podněty a požadavky na uplatnění Vašich práv, které se týkají přímo Vašich osobních údajů používaných v rámci některé agendy v obci, a to zejména, pokud se nechcete obrátit přímo na zástupce obce.

Pověřenec Vaše dotazy, požadavky a podněty odborně vyhodnotí, předá správci spolu s doporučením, jak je řešit, případně vám poskytne základní informace a konzultaci. Pověřenec je vázán mlčenlivostí a dodržuje důvěrnost o všech Vašich podáních. Odpovědný za vyřízení Vašich dotazů, podnětů a požadavků je však výhradně samotný správce.

Kontakt na pověřence pro ochranu osobních údajů: JUDr. Tomáš Richtr, email: richtr-linke@volny.cz, tel. č.: +420 224 152 015.

Jaké osobní údaje v jednotlivých agendách (tzv. účelech zpracování) zpracováváme?

Velkou část údajů o občanech obce, vlastnících nemovitostí v naší obci nebo dalších lidech zpracováváme, protože nám to přímo ukládají zákony či navazující prováděcí předpisy (například zákon o evidenci obyvatel, zákony o volbách, stavební zákon, zákon o obcích, o místních poplatcích, o matrikách, zákon o svobodném přístupu k informacím a mnoho dalších). Takto zpracováváme především jméno a příjmení, rodné číslo, datum narození, státní občanství, místo narození a místo trvalého pobytu, údaje o uzavření manželství, o úmrtí a další údaje, zejména ze žádostí a dalších podání. S těmito údaji pracují určení zaměstnanci na našem úřadě, případně je předáváme v rámci plnění zákonné povinnosti státním a dalším úřadům a veřejným institucím.

Dále zpracováváme na základě smluv údaje o našich zaměstnancích a dodavatelích či jejich zástupcích. Takto zpracováváme především jejich jmenné a kontaktní údaje, údaje o platu a odměně a dalších platbách, údaje pro zdravotní a sociální pojištění, bankovní spojení a další podobné údaje. Na základě smluv také zpracováváme údaje o kupcích a nájemcích nemovitostí. S těmito údaji pracují určení zaměstnanci na našem úřadě, případně je předáváme v rámci plnění zákonné povinnosti ČSSZ, finanční správě, Úřadu práce ČR, zdravotním pojišťovnám a dalším úřadům.

Dále na základě plnění úkolu ve veřejném zájmu zpracováváme některé osobní údaje v dalších evidencích, například pro informování občanů, pro oceňování jejich jubileí, zajištění některých služeb (např. vyúčtování vodného a stočného), pro vypořádání veřejného projednání územního plánu a pro další účely. S těmito údaji pracují určení zaměstnanci na našem úřadě, v některých oblastech je předáváme i dalším příjemcům (například v oblasti územního plánu jeho pořizovateli).

Na základě oprávněného zájmu obce zpracováváme některé osobní údaje v rámci ochrany majetku obce (například kamerové systémy, zabezpečení objektů), v rámci ochrany informačních a komunikačních systémů obce (například IP adresy návštěvníků webu, přihlašování na wifi). S těmito údaji pracují pouze určení zaměstnanci na našem úřadě, v případě incidentů je poskytneme Policii ČR či dotčeným osobám.

Jaká jsou Vaše práva?

Pokud Vaše osobní údaje používáme v rámci nějaké agendy v obci, máte dle Obecného nařízení EU o ochraně osobních údajů č. 2016/679 (dále jen „ON“) zejména právo:

  1. Dotázat se, zda se zpracovávají, a žádat jejich kopii (čl. 15 ON). V případě, že Váš požadavek na poskytnutí těchto informací bude zjevně bezdůvodný nebo nepřiměřený, zejména opakovaný v krátké době, můžeme požadovat úhradu přiměřených nákladů. Zjevně bezdůvodný nebo nepřiměřený požadavek můžeme též odmítnout.

  2. Máte právo se o zpracování svých osobních údajů dozvědět informace, vztahující se k jednotlivým agendám (tzv. účelům zpracování).

  3. Ve Vašich dotazech, podnětech a požadavcích ke svým osobním údajům se musíte identifikovat a uvést na sebe kontakt, protože zpravidla budeme muset nejprve ověřit Vaši totožnost. Vyřízení urychlíte, pokud se na nás obrátíte způsobem prokazujícím Vaši totožnost, jako je datová schránka, e‑mail s uznávaným elektronickým podpisem anebo listinné podání s ověřeným podpisem, případně se na obecní úřad dostavíte osobně s průkazem totožnosti.

  4. Pokud nebudete spokojeni s vyřízením dotazu, požadavku nebo podnětu správcem, máte právo se obrátit k Úřadu pro ochranu osobních údajů. Předtím je ale vždy vhodné projednat problém s pověřencem. Jeho úkolem je především právě dohlížet na to, zda s Vašimi údaji pracujeme řádně a dodržujeme Vaše práva.

Zpracovávané osobní údaje: 

  • uchováváme po dobu nezbytnou k účelu, pro který je zpracováváme, případně po dobu stanovenou spisovým a skartačním řádem;

  • nepředáváme do nečlenských států Evropské Unie;

  • nejsou předmětem automatizovaného individuálního rozhodování, včetně profilování.

     

     

 

 

 

Důležité odkazy

Úplné znění GDPR: https://eur-lex.europa.eu

Stránky MVČR: www.mvcr.cz/gdpr

Stránky ÚOOÚ: www.uoou.cz

 

Vyhledat v textu

22. 10. Sabina

Zítra: Teodor

posvícení 2018.pngNO 2018.png 

 

Diskusní fórum

příspěvků: 199

Návštěvnost stránek

145728